Абревиатури ПДФ Печат Е-мейл
Статии - Статии по български език

Абревиатури


Абревиатурите (съкращенията) са особен вид думи, защото са резултат от договореност в социума. Тази договореност засяга разбирането им, тоест какво означават, засяга и изговора им.
В писмените текстове се срещат графични съкращения като с., м, мин., които са условни знаци за означаване на съкратени думи. Принципът е, че се съкращава до гласна. Имена, които започват с Й-кратко, се съкращават само с инициалното Й: Й. (Йордан) Йовков (не: Йо. Йовков). За някои думи има традиционно установено съкращаване – млн. (милион), д-р (доктор), др. (други), с/ка (сметка), лв. (лева).


Но има и съкращения, които се приближават до думата и придобиват граматични категории: някои от тях са отсечени части от по-дълги думи – спец; други са образувани от комбинации на инициали. Инициалните съкращения могат да “вземат” по една буква от някое сложно название (БДЖ). Най-често това е първата буква. Такива инициални съкращения се наричат буквени. Други съкращения могат да бъдат съставени от буква и звук (БОДК): тези две групи се изписват с главни букви, без точки между тях. Някои от тях са особено популярни. Те преминават в класа на нарицателните имена – ВУЗ, ТЕЦ. Тогава се изписват с редовни букви и се формоизменят като обикновени думи – вуз, вузът, вузовете; тец, тецът, тецовете. Трети тип абревиатури могат да вземат начална част от дума и да я присъединят към друга – медсестра, спецотряд. Наричат се групови съкращения. Изписването при тях може да бъде с главна или малка буква. Четвърти тип абревиатури могат да вземат части от думи и да образуват нова: самбо (‘самозащита без борба’). За правилния изговор и правопис на абревиатурите може да се провери в специалния Речник на съкращенията.


Небългарски абревиатури – GP, GPS, GSM, които са придобили гражданственост и се схващат като отделни предмети, могат да се изпишат на български слято и с малки букви: джипи, джипиес, джиесем. Тези думи развиват и съответни словоформи на български: джипито, джипиеси, джиесемът. Небългарски абревиатури – BBC, HVB, които представят съкратени имена (на фирми, организации и пр.), се изписват с главни букви и разделно: Би Би Си, Ейч Ви Би. И в двата случая изговорът е според произнасянето им в изходния език, който най-често в съвремието е английският.

 
 
 

SMS Login

За да получите код за достъп изпратете SMS с код quiz на номер 1092 (цена 2.40 лв. с ДДС). Полученият код за достъп е валиден 7 дни.
Кой е онлайн?

В момента има 41 посетители в сайта

Статистика

Членове : 17696
Съдържание : 95
Брой прегледи на съдържанието : 993048