Слято, полуслято и разделно писане (числителни.. ПДФ Печат Е-мейл
Статии - Статии по български език

Слято, полуслято и разделно писане – основни положения
и най-чести отклонения

Изписването на такива думи и на съчетания от думи се ръководи от принципа на смисъла. За по-точно определяне допълнително се прилагат различни “тестове” като характер на ударението, възможни промени в граматичните форми, смисъл и степен на свързаност на съставките, степен на терминологизираност и съответно на употреба според характера на текста – научен, популярен и пр. Принципно може да се посочи, че когато думата е сложна, тя предполага или слято, или полуслято изписване. Това зависи от отношението между основите, от които е “изградена” думата. Когато думата е съставна или е синтактично съчетание, тя се пише разделно.

Полуслято се изписват тези сложни числителни имена, с които се посочва приблизително количество: сто-двеста, пет-шест. Ако са изписани с цифри, тирето между тях се запазва: 5–6 (години), 10–15 (крачки). По аналогия се оформят и съчетания, в които е използвано съществително като първа основа в сложното числително вместо числителното един, което се подразбира: година-две, месец-два, час-два.


Разделно се пишат съставните числителни бройни и редни имена: двайсет и пет, сто двайсет и пет, хиляда и триста; четирийсет и първият, седемдесет и шести, деветдесет и девета.

 
 
 

SMS Login

За да получите код за достъп изпратете SMS с код quiz на номер 1092 (цена 2.40 лв. с ДДС). Полученият код за достъп е валиден 7 дни.
Кой е онлайн?

В момента има 29 посетители в сайта

Статистика

Членове : 17696
Съдържание : 95
Брой прегледи на съдържанието : 993044