Слято, полуслято и разделно писане на частица не ПДФ Печат Е-мейл
Статии - Статии по български език

Слято, полуслято и разделно писане на частица не

Специфичните правила за изписване на частицата не трудно могат да се формализират до степен, че да станат “уловими” от спелчекърите (специални програми, които идентифицират правописни грешки). Нещо повече: обикновено в тях е заложено само разделно изписване на частицата не и обикновено дори правилно изписан случай може да бъде подчертан като сгрешен.

Частицата не се слива с думата, когато съответната дума (или форма) не се употребява без нея: неведение, негодяй, ненавист, невежа, невинен, неръждаем, немарлив, непоколебим, негодувам, нехая, недей, ненавиждам. Частицата не се слива с думата, когато се образува дума с противоположно значение: недоверие, неистина, ненамеса, нещастие, несвяст, неприятел, невинаги, невярно.

Ако обаче не се образува противоположно ново значение, частицата не се пише разделно – Не веднъж съм писала такива писма(‘не само един-единствен път’).

Когато се отбелязва значение на изключване (в логически смисъл) и логическото ударение пада върху частицата, тогава се пише полуслято – не-арийци (всички, които не са арийци), не-осведомен, не-лице, не-животно.

Нова дума с противоположно значение, образувана от частица не и следващо я сегашно деятелно, минало свършено деятелно, минало страдателно причастие, се пише слято: невъзпитан, незнаещ, неможещ, необут, неуспял. Ако не се получава ново значение, частицата не се пише отделно: Посрещна ме не облечен за път, а с висока температура. Застана на вратата необлечен (‘гол’). Ако миналото свършено деятелно причастие е употребено като сказуемо, тогава частицата се пише разделно:

Не могли да си поделят тортата.

Частицата не се пише разделно от глаголи, от деепричастия, от минали несвършени деятелни причастия: не играя, не играейки, не играел.

Ако частицата е част от представка недо- към глагол, тя се изписва слято: недовиждам, недоглеждам, недоспивам.

Частица ни- се пише слято със следващата дума – никак, нищо, никой, никъде.

 
 
 

SMS Login

За да получите код за достъп изпратете SMS с код quiz на номер 1092 (цена 2.40 лв. с ДДС). Полученият код за достъп е валиден 7 дни.
Кой е онлайн?

В момента има 75 посетители в сайта

Статистика

Членове : 17917
Съдържание : 95
Брой прегледи на съдържанието : 1012303